Michtiov Emese a Dynafit Alpine Proban készül az Ultra-Trail Hungaryre

Michtiov Emese a Dynafit Alpine Proban készül az Ultra-Trail Hungaryre

2019.04.15.
Dynafit nagykövetünk már meghozta a döntést, hogy melyik terepfutó cipőben áll rajthoz június 9.-én a Salomon Szentendre Trailen.

Michtiov Emese a Dynafit Alpine Proban készül az Ultra-Trail Hungaryre

Kétféle ember van, az akinek minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy hadat viseljen és csatát nyerjen, ilyen például Julius Caesar, és van olyan is, aki kis lépésekkel halad és csak a távoli célt látja, mint Don Quijote, egy eszményért harcol, keresztülmegy számos megpróbáltatáson. 

De, hogy jön ez ide, egy futócipő teszthez?

Úgy, hogy akkor látod a részleteket és a különbségeket, ha már megtapasztaltál sok mindent, akár végleteket is, mert az árnyalatok kevésbé szembetűnőek, és nem vagy annyira kifinomult, ha mindig szuperklasszis cipőid voltak, vagy nem futottál még elég hosszú ideig. Másrészről, viszont gyorsabb a fejlődésed, élvezetesebb az út, ha már a kezdetektől jól választasz, mások tapasztalatait felhasználod, ha nem egy búsképű lovag módjára álmodozol, hanem egy megfontolt mai modern ember szintjén tájékozódsz. Utánanézel, esetleg kipróbálod mielőtt megveszed. Ne legyen belőle sem bukás, sem szélmalomharc.

Első terepcipőtől a Dynafitig

Nálam az első verzió volt a kezdet, mert egy aszfaltos futócipőben futkorásztam tizenévet az erdőben, céltalanul, amikor megvettem az első terepcipőm, és elindultam az első versenyen. Éles minőségi váltást jelentett, megtapasztalhattam a stabil, könnyed futást és az ugrásszerű fejlődést terepen, de nem adtam volna semmiért oda a megelőző időszakot. Most már inkább vagyok az a futó (akinek több terepcipője van, mint magassarkúja), aki a bizonyos távoli célhoz latba veti a technikai segítséget. Egyre kifinomultabban keresem azt a cipőt, vagy ruhát, ill. kiegészítőt, amiben jó futni, fontos szempont, hogy hogyan is viselkedik különböző terepviszonyok között. Szeretek futni köveken, sárban, kavicsos úton, és sötétben ehhez elengedhetetlen egy jó társ.

Első kilométerek együtt

Közel két hónappal és 208 kilométerrel ezelőtt találkoztunk Dynafit Alpin Pro Women és én, egy borongós délutánon, ő 38,5, az hogy én mennyi vagyok, arról most nem beszélünk.  Kipróbáltuk egymást kora tavaszi melegben, esőben, 8-as erősségű sárban (Dobogókőn), homokon (Vácrátóton) köves és poros úton, apró csúszós kavicsokon, és rövid aszfaltos bekötőúton, de kapcsolatunk mélyülő és virágzó. Jól simul a lábamra, érzésre könnyed, a fűzőrendszere praktikus, inkább arra kell figyelnem, hogy ne húzzam túl, mert kicsit sem enged, makacs egy természet.

A kapcsolatunk

Jól megvagyunk, nem fullasztja a lábam a jelenléte, ami azért terepcipőknél a zártságuk és az igénybevételhez kialakított külsejük miatt ritka. Biztonságot ad, stabilnak érzem benne a bokám a hírtelen kanyarok, vagy irányváltások, egy-egy kisebb gödör sem okoz vele gondot. Sokáig szoktattam a lábam a terephez, megvan a ruganyosságom és a bátorságom is, a dinamikus lefelé csapatáshoz, ebben is partner ez a cipő, mert olyan stabil, hogy szeme sem rebben, még nem éreztem olyat, hogy kicsit is bizonytalankodott volna. Pedig voltunk együtt, olyan futáson, hogy annyira csúszott a sáros talaj, hogy körülöttünk mindenki esett-kelt. Azt sem éreztem még, hogy bármit felkapott volna és a cipőből ki kellett volna ráznom, mert kellemetlen tud lenni, ha emiatt kell megállni, végre egy olyan darab, amihez nem kell külön kamásli.

A jövőnk

Az aszfaltos szakaszoktól és bekötőutaktól mindig ódzkodtam korábban terepcipőben, ennél a modellnél, nem érzékeltem, hogy kemény, és kellemetlen lenne a talpa, mert pillekönnyű, ruganyos, és jól elpattan a talajtól, a 8-as drop (sarok-talp magasságkülönbsége) is kényelmes, telitalálat. (Azért is fontos ez, mert szinte nincs olyan terepverseny, ami nem az aszfalton fejeződne be, és tudjuk az utolsó kilométerek milyenek szoktak lenni és mostanában a beton kemény száraz földút is gyakori). A térdfájdalmam óta különösen figyelek magamra, a hosszú szintes futásoknál sem éreztem, hogy jelzett volna a lábam, hogy valami gondja lenne. Amikor összesározom a kicsikét, csak elég áttörölni a tetejét, makulátlan a külseje, figyelem majd 500 kilinél is, hogy viszonyul az élet viharaihoz. A sarkamnál és a lábfejemnél komfortosak a hosszabb futások is, nem érzem az éles köveket sem. A színösszeállítása elegáns, jól illik bármilyen futóruhához. Most újabban a hozzávaló zoknival használom, ami kiemeli a színét és jólesik a talpamnak is.

Egyik szemem azért kacsingat a többi Dyanfit cipő felé is, de közép-, hosszútávú terepre és a célversenyre (az UTH-ra) csakis vele megyek, ez eldőlt.

További cikkek:

Túra
Dynafit Elevation GTX héjkabát - téli teszt
2021.02.15.
Egy kedves, Bakonyban élő barátunk fogalmazta meg gondolatait a Dynafit Elevation héjkabáttal elkövetett első, téli terepfutása kapcsán. ...
Túra
Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Külső réteg
2021.01.07.
Dynafit nagykövetünk télen is imád kint sportolni a szabadban, ezért is fontos számára a megfelelő meleg ruházat megválasztása. ...
Túra
Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Középréteg
2021.01.06.
Dynafit nagykövetünk télen is imád kint sportolni a szabadban, ezért is fontos számára a megfelelő meleg ruházat megválasztása. ...
SpiderClub Airborne