Hogyan válasszak futócipőt?

Hogyan válasszak futócipőt?

2016.11.29.
Futásnál az egyik legnehezebb és legfontosabb kérdés, hogy hogyan válasszuk meg a számunkra legmegfelelőbb cipőt.

Hogyan válasszak futócipőt?

Ahány ember, annyi féle lábtípus és lábállás létezik, ezért mindenkinek a saját lábára való cipőt kell megtalálnia. Attól, hogy egy nemzetközi szinten sikeres futó például Salomon S-Lab-ban fut, nem biztos, hogy számunkra is az lesz a megfelelő cipő. A sérülések elkerülése és a teljesímény szempontjából is fontos tehát, hogy jól válasszunk. Mivel elsősorban terepfutó cipőket forgalmazunk, így jelen írás alapvetően a terepfutó cipőkre fókuszál, azonban szót ejtünk esetenként aszfaltos cipőkről is.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes felpróbálni a cipőt, iletve a legjobb, ha tudunk futni is benne. Erre kiváló alkalom lehet, amikor az egyes márkák tesztelési lehetőséget biztosítanak számunkra.

A futócipő választásnál segítség, ha meg tudunk válaszolni magunknak néhány fontos kérdést, mert ezzel leszűkíthetjük a piac bőséges kínálatát a különböző márkák hasonló típusú cipőire.

Terepen vagy aszfalton szeretnék futni?
Milyen távokat szeretnék futni a futócipőben?
Edzésre vagy versenyzésre keresek cipőt?
Kezdő vagy haladó futó vagyok?
Volt-e korábban valamilyen sérülésem?

Szeretnénk néhány további szempontot kiemelni, amelyek további segítséget nyújthatnak a választásban:

 1. Talpvastagság
  Ezt leginkább két dolog befolyásolja. Először is saját súlyunk, illetve az ehhez tartozó magasságunk. A lábat érő terhelés jóval nagyobb a "súlyosabb" embereknél, így nagyobb csillapításra van szükségük. De ugyanez elmondható a kezdő futókról, hiszen az ízületeknek időre van szüksége, hogy megszokják az új fajta terhelést. A másik tényező az általunk választott táv, amit szeretnénk a cipőben futni. Minél hosszabb távot választunk, annál nagyobb szüksége van lábunknak a csillapításra, szintén a fokozott terhelés következtében. 
 2. Talp puhasága
  A talp esetében nem csupán a vastagság számít, hanem az is, hogy milyen anyagból készült. Vannak puhább és keményebb anyagok. A túl puha talp hátránya, hogy elnyeli a futásba fektetett energiát, a túl kemény talpé pedig, hogy nem csillapít kellően.
 3. Talpmintázat
  A talpmintázat biztosítja a tapadást. Saras, esős időben hasznos, ha minél bordázottabb a talp. A bordák segítenek megkapaszkodni a talajon, így nem megy el fölösleges energia a csúszkálás miatt. Aszfalton a sima talp a legmegfelelőbb, de itt is számít a tapadás, hiszen esőben az aszfalt is csúszóssá válhat. Ebben az esetben a talp anyaga az, amiben eltérés lehet.
 4. Tartósság
  Ebből a szempontból a cipőket két kategóriára lehet osztani. Vannak kifejezetten versenyzésre gyártott cipők és a többi cipő, amiket edzésre, hétköznapi használatra terveztek. A versenyzésre készült cipők lényegében könnyebbek, viszont ez sokszor a tartósság rovására mehet. Általában kisebb, de még megfelelő csillapítással rendelkeznek. A súlyt inkább a felső részből spórolják meg, ennek következtében tartós használat után a felső rész anyaga elkezdhet rongálódni. Sokat számít a karbantartás, hiszen ha megfelelő módon tisztítjuk a cipőt a portól és az egyéb szennyeződésektől, úgy a tartósság növelhető. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen körülmények között használjuk, hiszen minél durvább a terep, annál gyorsabban amortizálódik a cipő.
 5. Cipőfűző
  Bár a cipőfűző adott esetben cserélhető, megkülönböztetünk hagyományos fűzőt és Quicklace fűzőrendszert. Utóbbi előnye, hogy szorossága könnyebben állítható, nem kötődik és nem lazul ki, illetve nem akad bele például a terepen található ágakba.
 6. Sarokemelés
  Más néven a cipő dropja. Ezalatt a cipő talp sarok alatti magasságának és a talp orr alatti magasságának különbségét értjük, milliméterben kifejezve. A zéró drop-os, minimalista cipő esetében ez a szám 0, azaz nincs különbség a sarok és az orr alatti magasság között. A másik véglet 10-12 milliméter körül mozog. Választásnál befolyásoló tényező az izomzati adottságok, illetve a futóstílus. Vannak, akik sarokra érkezve fognak talajt, míg vannak akik lábujjheggyel vagy középtalppal érkeznek a talajra. Minél inkább sarokkal érkezünk talajra, annál inkább szükséges a magas drop.
 7. Stabil/Neutrális
  Terepfutásnál kevésbé van jelentősége, hiszen a cipők többsége neutrális, azonban érdemes tudni erről a jelenségről is. Futóstílus függvényében a bokánk állása lehet normális, befelé vagy kifelé dőlő. Befelé dőlő boka esetén szükséges a pronálás elleni stabilizálás, azaz a stabil futócipő. A másik két esetben normál/neutrális cipő szükséges, kifelé dőlő boka esetén nagyobb csillapítás.
 8. Vízhatlanság
  Ha vízhatlan cipőt keresel, akkor a cipő leírásában vagy magában a cipő elnevezésében a GORE-TEX jelzi a vízállóságot.

Ha bármilyen kérdésed maradt, eladóink készségesen állnak segítségedre, akár a boltban, akár telefonon vagy online.

További cikkek:

Dynafit szövet technológiák.
2016.11.29.
Teljes erőbedobással dolgozunk a honlapon, hamarosan feltöltjük ezt a menüpontot is, addig is a türelmeteket kérjük. ...
Túra
Dynafit terepfutócipő technológiák.
2016.11.29.
A terepfutó cipők különböző részeit mutatjuk be, illetve, hogy a cipők gyártása során milyen technológiákat használtak. ...
Túra
Dynafit terepfutócipő talpak
2016.11.29.
A terepfutó cipők legmeghatározóbb része a talp. Ez az útmutató segít a választásban. ...
SpiderClub Airborne