Hogyan válasszak futóbotot?

Hogyan válasszak futóbotot?

2016.11.29.
Terepfutásnál bevett dolog a terepfutó bot használata. Ennek kiválasztásához nyújtunk rövid útmutatót.

Hogyan válasszak futóbotot?

A megfelelő bot kiválasztásában a jobb oldalt látható ábra lehet segítségünkre. Álló helyzetben vegyük a kezünkbe a botot. Akkor megfelelő a méret, ha az alkar és a felkar 90 fokos szöget  zárnak be egymással. Ha túl rövid a bot, akkor mozgás közben a felsőtest előre dől, így nem tudunk megfelelő erőt kifejteni. Ha túl hosszú a bot, szintén nem tudjuk elérni az optimális erőkifejtést, mert ebben az esetben rövidebb úton kell többet dolgoznia a karnak. A botok mérete általában 5 centiméterenként növekszik, azonban létezik állítható méretű bot, a még pontosabb beállítás érdekében.

 

A botválasztásnál nem csupán a méretet, hanem egyéb jellemzőket is figyelembe kell venni. Megkülönböztetünk összecsukható és fix kialakítású botokat. A fix kialakítású botok strapabíróbbak lehetnek, azonban terepfutásnál hasznos lehet az összecsukható változat, amelyet könnyen magunkkal tudunk vinni futózsákunkra vagy futóövünkre rögzítve. Csak a szükséges alkalomkor kell elővenni, így nem akadályoz minket a futásban, amikor nincs rá szükgség.

Egyéb eltérés állhat még fenn a markolatot és a bot hegyét tekintve is. Terepfutásnál nem illik éles, úgy nevezett "vídia" hegyet használni, mert azzal veszélyeztethetjük mások testi épségét, ezért a lekerekített bothegy szerencsésebb.

Anyagukat tekintve beszélhetünk karbon vagy alumínium botokról. Alapvetően az alumínium tartósabb, hiszen a karbon érzékeny az odal irányú ütésekre, de ma már olyan szinten tart a karbon botok fejlesztése, hogy az ebből adódó eltérés mértéke nagyon kicsi, tehát a karbon botok is majdnem olyan strapabírók, mint az alumínium botok. A karbon botok előnye, hogy sokkal könnyebbek, mint az alumínium botok.

További cikkek:

Dynafit szövet technológiák.
2016.11.29.
Teljes erőbedobással dolgozunk a honlapon, hamarosan feltöltjük ezt a menüpontot is, addig is a türelmeteket kérjük. ...
Túra
Dynafit terepfutócipő technológiák.
2016.11.29.
A terepfutó cipők különböző részeit mutatjuk be, illetve, hogy a cipők gyártása során milyen technológiákat használtak. ...
Túra
Dynafit terepfutócipő talpak
2016.11.29.
A terepfutó cipők legmeghatározóbb része a talp. Ez az útmutató segít a választásban. ...
SpiderClub Airborne