Dynafit Elevation GTX héjkabát - téli teszt

Dynafit Elevation GTX héjkabát - téli teszt

2021.02.15.
Egy kedves, Bakonyban élő barátunk fogalmazta meg gondolatait a Dynafit Elevation héjkabáttal elkövetett első, téli terepfutása kapcsán.

Dynafit Elevation GTX héjkabát - téli teszt


"A hópárduc bundájába bújva - Dynafit Elevation Gore-tex futódzseki teszt a téli Bakonyban


                             
 

Kezdem a motivációval, azaz miért vesz egy hobbifutó egy ilyen prémiumkategóriás ruhadarabot magának? A hegyek szerelmeseként hálás vagyok a sorsomnak, hogy 17 éve Zircen élhetek, lakóhelyemtől csak egy kilométerre esik a legközelebbi erdő, mely a futóösvények szövevényes hálózatát foglalja magába. A Bakony legmagasabb csúcsa az országos kéken mindössze 11 kilométer. Itt, ebben a varázslatos környezetben futkározok az év nagy részében. Üdülni Csehországba szoktunk járni, és egy idő után feltámadt a vágy, hogy milyen jó lenne ott, a Bakonynál kétszer magasabb hegyekben is futni, sőt versenyezni.

 

2017-ben és 2018-ban egy-egy, majd 2019-ben már öt csehországi terepfutóversenyen indultam el, és ezeken életre szóló élményeket szereztem elsősorban a zseniálisan összeállított útvonalak, másodsorban a szervezés profizmusa miatt. Mind a hét versenyen kellemes futóidőt sikerült kifognom. Úgy gondoltam, nem lehet mindig ilyen szerencsém. A magas hegyek lehetnek zordak is, akár napokon át ömölhet az eső. Mit fogsz akkor csinálni, ha elutaztál 500 kilométert egy versenyért és már a rajtban ítéletidő van? Szégyenszemre DNS lesz a neved mellett? Kerestem a megoldást. Egy olyan dzsekire van szükségem, ami lehetővé teszi, hogy akár 40-50 kilométert is lefuthassak dacolva az elemek tombolásával.


                                                            
 

Talán nem meglepő, hogy internetes kutakodásaim végén az Alpinrun futóbolt került a látókörömbe, ahol jó eséllyel majd megoldják a sajátos problémámat. Így ismertem meg Józsit és Gabeszt éppen egy évvel ezelőtt, és ekkor öltöttem fel magamra a Dynafit háromrétegű Gore-tex dzsekijét. Ekkor még csak Óbudán, az üzletben. Már a felpróbálás során is lenyűgöző volt az érzés, pedig a kellemesen fűtött helyiségben még nem sokat tudott megmutatni magából az Elevation. És ez az azt következő hónapokban sem volt másképp. Kifejezetten vártam az esőket, hogy ebben a kabátban mehessek ki futni, de 2-3 km után mindig megszűnt az égi áldás. Panaszkodtam is Józsinak, hogy túl jó a dzseki, inkább elűzi a felhőket, minthogy kiderülhessen, mire is képes.

 

Aztán eljött a tél. Míg a december hozta a szokásos csapadékszegény, ködös, zúzmarás, fekete karácsonyos formáját, addig január közepén már számottevő mennyiségű hó is hullott a Bakonyban. Mivel ez éppen hétvégére esett, így visszavonhatatlanul eljött az Elevation ideje. El is határoztam, hogy mindkét nap kimegyek futni. A dzseki tesztet segítette még a -4 fokos hőmérséklet és az első nap a 6-7 m/s erősségű szél, így a szubjektív hőérzet már elég alacsony volt ahhoz, hogy kiderüljenek „a hópárduc bundájának” képességei.


                              
 

Az első mély benyomás akkor éri az embert, amikor belebújik a dzsekibe. És már jön is a flashback. Gyermekkorom meghatározó filmélménye volt az Ivanhoe, teljesen azonosultam a főhős szerepével, miközben sem lovam, sem páncélom nem volt. De fél évszázad után mégis eljött az én időm, amikor az Elevation kemény, masszív cipzárját az államig húztam. A sebezhetetlenség érzését adja. A kapucni kialakítása, tartása pedig a lovag sisakját idézi. Nincs az a szél, ami letéphetné a fejről. A kapucni felső részében belül körbefut egy zsinór, ami a nyakszirtnél egy műanyag, kétlyukú zsinórszorítón keresztül kilép az anyag belsejéből. Itt meg lehet fogni és a zsinórszorító gombjának megnyomása mellett szűkíteni lehet vele a kapucni kerületét, hogy abroncsszerűen illeszkedjen a fejhez. Lazítani kissé nehézkesebb, mert akkor tolni kell a zsinórt befelé a szorítón keresztül, azonban korántsem lehetetlen. Nekem sikerült futás közben kesztyűs kézzel is. Nem árt előzetesen még otthon egy kicsit gyakorolni és akkor rutinműveletté válhat.


                              

 

Mindez azért fontos, mert a dzseki háromrétegű anyagának köszönhetően menetközben kialakul a futó teste és a dzseki között egy hőköpeny, ami komfortos körülményeket teremt, amennyiben sikerül a dzseki és az alatta lévő futóruha cipzárjainak, valamint a kapucni zsinórjának a „finomhangolása”. Nyilván ez folyamatos korrekciót igényel a külső körülmények változásának, valamint a futó által termelt hő mennyiségének a függvényében. Meggyőződésem, hogy a full zip kialakítású felsők a legelőnyösebbek, mert a rövidebb cippzárosok szűkítik a beállítási tartományt és könnyebben aláizzadhatunk a dzsekinek. Ez nem végzetes, mivel az Elevation megvéd a széltől és a hidegtől, de a komfortérzetünk romlani fog. Nekem az a futófelső jött be legjobban, ami lehetővé teszi egy kis patentos pánt segítségével, hogy a csaknem végig lehúzott cippzár mellett csak egy 4-5 cm széles rés nyíljon a mellkasomon. Így sikerült elérnem a második havas napon, hogy közel három óra mozgás után is szinte teljesen száraz maradtam belül. Igaz ebben része volt két „szellőztetésnek” is.

 

Hosszabb téli futások során előfordul, hogy egyszer-kétszer meg kell állni „havat olvasztani”. Ezt célszerű szélvédett helyen megtenni. Ilyenkor erre a rövid időre érdemes levenni a kabátot is, hogy egy kicsit kiszellőzzön, mint amikor kinyitjuk az ablakot a túlfűtött panellakásban. Azután jó közérzettel folytathatjuk utunkat tovább.


                             
 

Nagy hidegben a futás vége felé előfordul velem, hogy az elhasznált kalóriák miatt kesztyű használata mellett is elkezd fázni a kezem. Nos, erre is megoldást kínál az Elevation, csak vissza kell húznunk a kezünket az ujjába. A hatás szinte azonnali, megszűnik a kéz fázása.

 

Érdemes a dzseki oldalán lévő hatalmas cipzáras zsebekről is szót ejteni. Azokban akár a telefonunk is minden nehézség nélkül elfér. A jobboldaliból belül egy második, kisebb – szintén cipzáras – zseb is nyílik, ami elegendő lakáskulcs, igazolvány, bankkártya vagy némi készpénz biztonságos tárolására, bár egy nem extraméretű mobilt is képes elnyelni.

 

A dzseki mindkét havas napon jól vizsgázott, mind a csapadéktól, mind a széltől maximálisan megóvott. Az Elevation lényegében abban segít, hogy függetlenedni tudjunk a külső körülményektől és cudar időben is jól essen a futás. Ha az ember összespórolja az árát, akkor hazai éghajlati körülmények között potenciálisan 365 futásra alkalmas nappal számolhat, azaz nem kell szünetet tartania télen egy-egy frontbetörés miatt.

 

Ezt az értékelésemet február második hete is igazolta. Ekkor ugyan minimális hóval, de brutálisan erős, 9-10 m/s-os széllel megérkezett a sarkvidéki hideg és -6 fokkal tetőzött délután a hőmérséklet. Némi megrökönyödést váltott ki a környezetemből, hogy ilyen időben is kimegyek edzeni. Egyszerű járókelőként én is szenvedtem az időjárástól, de futni jobb volt. Kifejezetten örültem az extrém körülményeknek, hiszen ez egy újabb lehetőség volt, hogy az Elevation igazolja, behozza az árát. 14 kilométert vállaltam, és ezen a távon végig egyensúlyban volt a hőérzetem. Másnap kissé szelídült a hideg, -4 fokos délutáni hőmérséklet és 6 m/s-os szél várt rám. Ekkor arra gondoltam, hogy leteszem az Elevationt és széldzsekire (Dynafit Alpine wind jacket) váltottam át. Bár ez is szépen teljesített a -10 fokos hőérzet mellett még kevésnek éreztem. Véleményem szerint az Elevation nem csak a hóban, hideg esőben, hanem télvíz idején a széllel szemben is a legjobb megoldás.


                               
 

Futáshoz 5 fok felett már nem ajánlom az Elevationt, mert alá fogunk izzadni, de gyalogtúrához akár még 15 fokig is jó lehet. Ebből következően hegyvidéki nyaraláshoz ne hezitáljunk a poggyászunkba betenni!"
 

További cikkek:

Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.29.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Dynafit Sky 6 futómellény - teszt
2022.09.14.
Egyik kedves vevőnk megosztotta tapasztalatait a Dynafit új kiadású futómellénnyel, a Sky 6-tal. Vizi Viki élményeit olvashatjátok. ...
Túra
Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Külső réteg
2021.01.07.
Dynafit nagykövetünk télen is imád kint sportolni a szabadban, ezért is fontos számára a megfelelő meleg ruházat megválasztása. ...
SpiderClub Airborne