2017 tavaszán futással, azaz terepfutással bővült az AlpinTeam egyesületünk. A már ismert Alpinbike Team, az AirborneClub és a SpiderClub filozófiával indítjuk el negyedik, Alpinrun szakosztályunkat. Szeretnénk létrehozni egy kis klubot, amely a futóboltunk köré szerveződő futókat, versenyzőket fogja össze.

114 km gyönyörűség: Ultrabalaton Trail

114 km gyönyörűség: Ultrabalaton Trail

2022.10.26.
Munkatársunk, Kovács Józsi a 10. helyen futott be az Ultrabalaton Hegyestű Trail terepfutó versenyen, ahol 114 km-t és 2100 méter szintemelkedést kellett leküzdeni a futóknak

114 km gyönyörűség: Ultrabalaton Trail

 

„Tudom, hogy mennyire szenvedsz,

Én is jártam már ott.

Honnan tudod, hogy élsz,

Ha még sosem voltál halott…”

(De/Vision: Bipolar)

 

Szeptember elején a Beac Maxi teljesítménytúrán jártam Lévai Viktorral, és útközben vázoltam neki, hogy mi várható majd az Ultrabalaton Trail-en. Egészen pontosan 13 órát jósoltam magamnak abban az esetben, ha a fent maradó másfél hónapban nem jön be semmi rendkívüli esemény. Hát bejött… Két héttel a verseny előtt, egy általam tartott erőnléti edzésen, gyakorlat bemutatása közben meghúztam a derekamat. Ilyen még sosem fordult elő velem, látszik, hogy már öregszem. :) Szerencsére a fájdalom nem tartott sokáig, kb. 3 napig, viszont ez pont elég volt ahhoz, hogy az utolsó hosszú terepedzésemnek búcsút mondjak.

 

Lelkileg kicsit rosszul érintett az eset, bár „szakmailag” tudtam, hogy túl nagy befolyása nem lesz a végkimenetelre. Kellően sokat futottam, kellően jó minőségben, és a felkészülés végére olyan tempóra is szert tettem, ami azért korábban nem volt jellemző rám. Úgyhogy még néhány rövid edzés, sok alvás, és készen álltam, hogy végre leautózzak a Balcsihoz, ahol rajthoz állhatok a híres-neves UB Trail-en… amikor is a családunk egyik tagja lebetegedett… A Szentlászló Trail-t feladtam, a Szőlős-kört kihagytam, és úgy tűnt, hogy az utolsó főversenyem is elúszik, de aztán a családi tanács úgy döntött, hogy nélkülem is lemenedzselik ezt a hétvégét. Bár nem lettem túl nyugodt, de azért hálás voltam.

 

Pénteken kiautóztam a kalandparkba, és felvettem a rajtszámot, beneveztem a tésztapartira. A technikai értekezletet nem vártam meg, bíztam benne, hogy e nélkül is abszolválható a verseny. Viszont így rendkívül kényelmes lett a másnap reggel: majdnem fél 7-re értem ki, összepakoltam a zsákomat, lezártam az autót, és már sétáltam is a rajtzónába. Nincs nagyobb rémálom számomra, amikor valamilyen logisztikai malőr miatt órákat kell várni a rajtra. Ez most így szuperul jött ki.

7-kor még kellemesen hűvös volt, felül pólóban és karszárban vártam a rajtpisztoly-lövésre. Fejemen pedig a kedvenc fejpántom takarta a homlokomat és fülemet, amit két napja találtam meg, ugyanis kb. 8 hónapja elveszett… Azóta költöztünk is. Aztán most vettem ki egy mosást a mosógépből… és kezembe került a fejpánt… :))) Ezt jelnek vettem. Na de visszatérve a versenyhez… szokásomtól eltérően most hátrábbról rajtoltam. A két sikertelen főverseny után végre szerettem volna egy jót futni, és be is fejezni a versenyt, ezért örömfutásra készültem. Hát öröm az volt… és tempó is. :)

 

Alig telt el egy kilométer, és már a hatodik helyen csörtettem, és ezt a pozíciót nagyon sokáig tartottam is. Túl nagy taktikát most nem kreáltam magamnak: 150-es pulzus, ameddig megy, aztán szépen lassulás. Hát elég sokáig ment. Nagyjából 63 kilométerig.

 

Pörögtek a lábak, és fogyott az út az őszi színekben pompázó Balaton-felvidéken. Különleges atmoszférája van az ország ezen részének, barátságos falvak, pincesorok, kiskastélyok váltogatják egymást. A terepet nagyon könnyűnek éreztem. Bár a felkészülés utolsó szakaszában próbáltam „laposítani” a terepedzéseket, de a Budai-hegységben nehéz úgy útvonalat tervezni, hogy ne kelljen megmászni egy-egy nagyobb hegyet. Az első 30 kili szinte teljesen sík – gondoltam akkor, de visszafelé már egyáltalán nem tűnt annak. :)

A frissítésben viszont meglepetés ért. Alapvetően a Hammer ultra-porai bőven kiszolgálnak ilyen hosszú távokon, de időnként szeretek természetes táplálékot is leküldeni, és ez nekem rendre a banán volt. Most viszont fura kellemetlen érzés fogott el a frissítő pontok elhagyása után. Kellett kis idő, mire rájöttem, hogy ilyen intenzitás és tempó mellett még a banán is túl szilárd a gyomromnak, nehezére esik az emésztés. Óvatosan bepróbálkoztam a sós paradicsommal, kezdetben csak egy cikket, később már többet is elvettem a svédasztalról. Ez bevált. Mindig tanul valami újat az ember.

 

Szóval 63 kilométerig tartottam a 6 percen belüli tempót, a félmaratont 1:55, maratont 4:00, az 50-es kilométerkövet pedig 4:49-nél hagytam magam mögött. Aztán a pulzusom esni kezdett, szerencsére csak fokozatosan, erre is számítottam. Tudtam, hogy vissza kell vegyem a tempót, de még így is tökéletesen elégedett voltam az állapotommal. Kicsit már elhúztam a frissítéseket, és már többet figyeltem a tájra. Szentbékkálla környékét felismertem a kék túrázásainkból, a Balcsi felett egymást követték a szürke felhők. Az időjárás nappal egyébként tökéletes volt, csak egyszer éreztem azt, hogy lehetne hűvösebb.

 

80 km környékén értünk vissza az 50 kilométeres „köröcske” végére, innen a maradék 30+ kilit visszafele kellett megtennünk, így már ismerős volt a táj. Itt már eszembe jutott, hogy idefelé fel sem tűnt, hogy olyan sok lejtő van az útvonalon… :) Kezdett már sötétedni, ahogy Hidegkút felé robogtam, és eleredt az eső. Nem voltam meglepve, jósolták előre, és komoly tapasztalataim vannak esős túrákból és ultrákból, de valahogy ez most mégsem esett jól. A ponton előkotortam az esőkabátom és egy vízálló sildes sapkát, ami kapóra jött, ugyanis a nem vízálló fejlámpámat hoztam magammal, így a silddel viszont meg tudtam védeni a beázástól.

 

Leereszkedtem a Koloska-völgybe, elnyelt a sötétség, csak a saját és a beérő csapat-futók fejlámpái világítottak. Elértem a frissítő pontot, és onnan nem sok kedvem volt elindulni. Kajáltam vajas kenyeret, paradicsommal, kólával, közben számolgattam, hogy milyen menetidőre számíthatok. A francba, még meglehet a 13 óra… :) Ahhoz viszont futni kellene, legalább valamilyen konszolidált tempóban.

 

Elindultam felfelé, közben egyre jobban dőlt fentről az áldás. Pillanatra felnéztem az égre. Uram, miért nem lehetne csak úgy SIMÁN vége…? Kényelmesen bekocogva a célba, teljesen száraz ösvényeken, holdfény megvilágításban? Neeem! Az úgy nem mókás. Mindenképpen szívni kell… :) Felfelé dzsoggolva két új ingerre lettem figyelmes: egyrészt rohadtul csúszott a felázott talaj, másrészt vagy 2-2 kilóval nehezebb lett a cipőm. Levilágítottam a lábamra a lámpával: két otromba fekete sár-mamusz nézett vissza a csinos kis cipőm helyett… Hát ilyen nincs!

 

Na jó, most már megérdemlek egy kis sétát. Aztán bevillant egykori edzőm – akinek az útmutatásai nélkül egészen biztosan nem lennék itt -, Maráz Zsuzsi kedvenc utasítása: futóversenyen nem sétálunk! Morogtam a fogaim között… ez is ilyenkor jut eszembe, basssameg… :))) Végre síkra értem, és csodák csodája sikerült futómozgást imitálni. A menetszél süvített a fülemben… ja, 7 perces kilik mellett azért nem volt annyira nagy zúgása. :))) Közben 100 kilométernél behúztam egy egyéni csúcsot, 11 óra és 1 percnél csippant az órám. Nagyon sokkal dőlt meg a korábbi PB, ezt onnan gondolom, hogy nem is tartottam számon, hogy mennyi volt. :) De az inkább a gyalogos tempóhoz közelíthetett, nem mintha a 11 óra olyan nagy szám lenne.

 

Veszprémfajsz, az utolsó csekkpont. Nagyon kedvesen és motiválóan várt a személyzet, és alapvetően ez volt a jellemző az egész verseny alatt: volt némi fenntartásom a rendezéssel kapcsolatban, de azt most be kell valljam: ezt a versenyt irgalmatlan profin megcsinálták. Szóval itt már nem törődtem az idővel, már csak 5 kilométer, valahogy már bekúszom a célba, nincs gond. De még meg kellett járnom a kálváriát… Mi a tossz? Idefelé annyira könnyűnek éreztem a terepet, hogy teljesen megfeledkeztem róla, hogy át kell bukni egy kálvária „dombon”, ami most inkább hegynek tűnt. Édesjóistenem, mi jön még? Egy lánycsapat ért utol felfelé, aztán lefelé beértem őket, kedvesen terelgettek, hogy menjek nyugodtan. Á, nekem már fáj minden, mondtam, de aztán valahogy mégis én mentem jobb tempót.

 

111 km-nél újraszámoltam az érkezési időt. Ledöbbenve számoltam újra és újra: még mindig meg lehet a 13 óra… Ajjj… Felpörgettem magam, vánszorogva mégsem futhatok be. Aztán egyszer csak jött egy brutál emelkedő… a verseny után, otthon láttam, hogy az valójában lejtő volt… :))) Ahogy meghallottam a szpíkert, jött az eufória. Kérem szépen! A 2016-os UTH óta nem futottam 100 km felett egyben, és most 114 km-en, egy számomra álomidővel érkezem a célba!!! 12 óra 58 perc.

 

Meglepett, hogy még a célkapu előtt leolvasták a chipet, aztán rájöttem, hogy miért. Egy nagyon kedves monológ hallatszott a hangszórókból addig, míg elsétáltam a célkapuig. Mindenki tapsolt és ujjongott. Ilyen tiszteletet futóként még nem igazán kaptam. És persze ez nem az egónak szólt, nem vagyunk mi többek vagy nagyobbak másoknál. Ez annak az elhatározásnak szólt, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy olyan erőnk legyen, amivel egy ilyen kihívást teljesíteni tudjunk.

 

Köpni-nyelni nem tudtam, átvettem a célszalagot, és nyakamba akasztották az érmet. Gratulációk sora. Később tudtam meg, hogy 10. helyen értem célba úgy, hogy az utolsó 10 kilis „vánszorgásom” alatt hárman is megelőztek, vagyis szinte végig 6-7. helyen futottam. Úgy érzem, hogy a felkészülésemet kimaxoltam, ennél többre most nem futotta volna, ennyi lehetőségem volt, viszont ezt teljes mértékben kihasználtam. Ez így egy kerek, tökéletes futás volt, minden viszontagság ellenére.

 

Kicsit még időztem a frissítő asztalnál, aztán jöttek a csapatok, tovább kellett állni. Komoly tömeg hömpölygött az asztaloknál, így okulva a tavaszi esetből – a Vivicittá-n kaptam el a covid-ot -, nem kértem ki a gulyást. Az izmaim kezdtek kihűlni, a mozgásom darabossá vált, és jött a megszokott hidegrázás a kimerültségtől. Csattogó fogakkal indultam el, hogy megkeressem az autót, időnként meg-megálltam, a vacogás olyan erős volt, hogy lépni se bírtam. De valahogy sikerült leküzdeni a távolságot, és végre beülhettem a kocsiba. Átöltöztem, felvettem a téli kabátomat, téli sapkával. Na, így már sokkal jobb. :) Hálát mondtam a Dynafit Ultra 100 cipőmnek, amiért így megóvta a lábamat: a hosszútáv, a sár, az esővíz ellenére teljesen épen maradt a bőröm mindenhol, se hólyagnak, se feltörésnek nyoma sem volt. 

 

Közben megnéztem az üzeneteket a telefonom, és örömködve láttam, hogy a futós csapatom tagja, Vizi Viki 4. helyen végzett a Koloska Trail-en. Újabb eufória érkezett: a saját sikeremnél a tanítványaim sikereinek jobban tudok örülni. :)

 

Próbálgattam az izmaimat, hogy tudok-e vezetni. Fel voltam készülve, egy téli hálózsák is lapult a kocsiban arra az esetre, ha itt ragadnék pár órát. De nem volt gond. Nyugtáztam, hogy ülve semmim se fáj, és funkcionál minden izmom, így végül lassan kigurultam a kalandpark területéről, és visszaautóztam Balatonfüredre, a szállásra. Mikor megérkeztem, még hangosan felnevettem: földszinten kellett volna szobát bérelni. :) Szerencsére senki sem látta, ahogy négykézláb mászom fel az emeletre. A tusolással már nem volt gond, és az elalvással sem. Így ért véget ez a csodás nap. :)

További cikkek:

Túra
127 km és 6660 m szintemelkedés a Tengeri Alpokban
2023.02.15.
Az Alpin Team február első hétvégéjén tartotta a szokásos edzőtáborát Monaco-ban, illetve a francia Riviéra hegyvidékén. Munkatársunk, Kovács Józsi a futó szekciót képviselte. ...
Túra
Volt egyszer egy Beac Maxi
2022.09.16.
Munkatársunk, Kovács Józsi egy klasszikus teljesítménytúrán járt a hétvégén. A terepfutó versenyzés előtt, hazánkban a természetet kedvelő futók ilyen TT-ken edzettek ...
Túra
Kovács Józsi a Hegyi Kihíváson készült a Julian Alps terepfutó versenyre
2021.08.12.
Dynafit nagykövetünk a cseh Hegyi Kihívás nevű terepfutó verseny 64 kilométeres távját teljesítette, amely 2800 méter szintemelkedést tartalmazott. ...
SpiderClub Airborne